40 jaar – Historie van de wielerronde van Obdam

Zoals de traditie het wil wordt iedere 2e zondag in juli de Wielerronde van Obdam verreden. En in al die jaren is ‘onze’ wielerronde uitgegroeid tot een waar dorpsfeest, waar wielersport, vermaak en ontspanning hand in hand gaan. En bovenal een grote aantrekkingskracht heeft op de wielerliefhebbers uit de brede regio. En is dat altijd zo geweest sinds de eerste overwinning van Rene Kos in 1979 en de vele winnaars die volgen. Voor maar een enkeling is een dubbel haalbaar.

Dat blijkt wel als we de historie van de roemruchte Obdammer Wielerronde er op naslaan. Daarover hebben we op deze site voldoende geschreven. In die historie lezen we ook dat bestuurders en vrijwilligers kwamen, ook weer gingen en er gelukkig nog steeds zijn. En allemaal met de intentie om de ronde ‘levend’ te houden en op een hoger plan te brengen. En gefaseerd is het zo ook allemaal gegaan.

Nadat Oud eigenaar van het Wapen van Obdam, Herman Vriend op het slimme idee kwam van een eigen ronde voor het dorp kreeg hij Jan Leegwater enthousiast om een groep mannen te verzamelen en de ronde op te richten. De illustere namen van bestuurders, zoals o.a. Jan Leegwater, Joop v.d. Vlugt en Lau Floris doen herinneren aan die beginjaren. En zeker niet te vergeten die van o.a. Gijs van der Koogh, Wim Heddes, Nico Konijn, Daan Los en Kees Hoedjes. Ook daarna wisselde het bestuur regelmatig van samenstelling. Ook Co de Vries, Jan-Dirk van ’t Riet, Harry Groen, Riet en Ben Bruin, Astrid Betjes en Arnoud Mulder hebben hun sporen in het bestuur en de organisatie van de wielerronde verdiend. Samen met een grote groep vrijwilligers zorgen ze voor een goed bezet deelnemersveld in verschillende disciplines, een wielerdag dat een groot dorpsgebeuren moet worden en voldoende donaties en sponsoring om de Wielerronde van Obdam op de kalender te houden. En dat doen ze allemaal belangeloos. Chapeau!

Bekende namen uit de wielerwereld kwamen en komen graag naar Obdam. Immers, er is altijd een goed gevulde premie- c.q. prijzenpot, er is een zeer attractief en dagvullend programma en de sfeer rondom het mooie parcours is zoals bekend heel bijzonder. En als er dan toch over bekende namen wordt gesproken, dan komt die van Leontien van Moorsel als eerste in beeld. Haar naam deed het goed op het affiche. Een leuke annecdote uit de beginjaren met betrekking tot bekende namen is in dit verband toch ook wel even het vertellen waard. Want je wilt als organisatie toch altijd aansprekende namen op de lijst van inschrijvingen. En dan liggen de namen van Gerard Kempers en Gerard Kemkers toch wel heel erg dicht bij elkaar. Denk je dat die beroemde schaatser/schaatscoach Kemkers zomaar maar even naar Obdam komt, blijkt het toch de wielrenner Kempers te zijn. Lachen, natuurlijk. Wellicht als een boer met kiespijn.

De Wielerronde Obdam bestaat 40 jaar
Dames en heren, 40 jaar Wielerronde Obdam willen wij vieren met u! Het bestuur gaat aan de slag voor de sportieve dag en een speciaal comité gaat enkele feestelijkheden verzorgen. Speciaal zijn wij nu op zoek naar ‘oud’ bestuursleden en ‘oud’ missen. Heeft u nog geen contact met ons gehad? mail ons. 40jaar@wielerrondeobdam.nl

Ook zijn wij op zoek naar bijzonderheden, anecdotes, fotos of filmmateriaal van vroeger. Stuur ons een email en wie weet staat dat dan dit jaar in onze beroemde Wielerkrant! Dank en tot snel.

Winnaars hoofdrace heren en dames.

Jaartal Heren Dames
2017 Thijs Zuurbier Phaedra Krol
2016 Roy Pieters Eva Maria Palm (Alternatief programma Derny Koers)
2015 Roy Pieters Amy Pieters
2014 Ike Groen Danielle Lissenberg
2013 Robbert-Jan Mol Trieneke Fokkens
2012 Pico de Jager Judith Jelsma
2011 Koos Jeroen Kers Suzanne de Goede
2010 Malaya van Ruitenbeek Suzanne de Goede
2009 Nico Vuurens Jose Tomic (Australië)
2008 Wim Stroetinga Andrea Bosman
2007 Ton Slippens  Susan de Goede
2006 Bertil Klootwijk Sissy van Alebeek
2005 Wilco Zuijderwijk Niet verreden
2004 Sander Lormans  –
2003 Bas Giling  Anoushka van der Zee
2002 Bas Giling Leontien van Moorsel
2001 Odwin Bink Leontien van Moorsel
2000 Martijn Lust Leontien van Moorsel
1999 Jan Schilder Marije Gemser
1998 Wilco Zuijderwijk Leontien van Moorsel
1997 Jurriaan Oudhoff Leontien van Moorsel
1996 Martijn Lust Hester Marieke Kroes
1995 Jeroen Duijn Niet verreden
1994 Erwin Kistemaker Niet verreden
1993 Max van Heeswijk Niet verreden
1992 Jeroen Blijlevens Niet verreden
1991 Ron Vroom Monique de Bruin
1990 Frank v. Veenendaal Monique Knol
1989 Rob Compas Sandy Lutke Schipholt
1988 Jos Mooy  –
1987 Ralph Moorman Louise Groen
1986 Gerard Ratterman
1985 Jos Mooy  –
1984 Peter v.d. Knoop  –
1983 Gerard Ratterman  –
1982 Frits Schur  –
1981 Gerard Schipper  –
1980 Gerrit Mohlman  –
1979 Rene Kos Niet verreden